Wat is het laatste nieuws over Google Workspace en DPIA?

De afgelopen periode was Google Workspace for Education veel in het nieuws en we snappen dat je je misschien zorgen maakte. Goed nieuws: Google gaat de in een Data Processing Impact Assessment (DPIA) geconstateerde privacyrisico's in Google Workspace for Education oplossen. Er zijn ook een aantal instellingen die we in overleg met jou kunnen aanpassen. Daarover brengen we je in deze mail graag op de hoogte.

Door onderwijsinstellingen in Nederland is, na intensieve discussies gedurende de afgelopen weken, overeenstemming bereikt met Google over het mitigeren van de hoge privacyrisico’s bij het gebruik van Google Workspace for Education. De risico’s zijn aan het licht gekomen bij een Data Protection Impact Assessment (DPIA) uitgevoerd in 2020–2021. Op basis hiervan heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) een kritisch advies uitgebracht over het gebruik van deze Google-diensten. Google heeft hierop actie ondernomen door de voorwaarden aan te passen en de gebruiker meer regie te geven in instellingen.

Het gaat om deze instellingen

• Zorgvuldig bepalen welke interne en externe apps toegang hebben tot Google Workspace-gegevens en beperken van deze toegang tot Google Workspace-diensten.
  • Uitschakelen mogelijkheid tot extern delen van bestanden voor leerlingen in Drive
  • Uitschakelen chatten in Docs-editors
  • Zorgen dat in Google Meet alleen leerkrachten (of andere schoolmedewerkers) (video)vergaderingen kunnen aanmaken. Gebruikers die geen vergaderingen kunnen maken, kunnen wel deelnemen aan Meet-videovergaderingen die door anderen zijn gemaakt.
  • Uitschakelen locatiegegevens in Google Maps
  • Uitschakelen zoekgeschiedenis YouTube
  • Uitschakelen gepersonaliseerde advertenties
  • Uitschakelen Web & App Activity

Ons advies is om bovenstaande punten aan te passen. Wil je dat we deze wijzigingen voor je doorvoeren? Stuur dan een mailtje naar go@prowise.com. Uiteraard blijft Prowise het nieuws op de voet volgen en staan we in nauw contact met Google en alle betrokken partijen. We houden je op de hoogte van aanvullende voorwaarden die Google nog gaat publiceren.