Zelf de beschikbaarheid van de spellen instellen, hoe moet dat?

Wil je zelf bepalen welke spellen je leerlingen met Prowise Learn oefenen? Of wil je leerlingen extra laten oefenen met specifieke domeinen? Gebruik dan de Spelinstelling om te bepalen welke spellen je leerlingen spelen. In de persoonlijke spelomgeving van je leerling ligt de focus op de spellen, die voor hen op dat moment het belangrijkst zijn. Dit bepaal jij, samen met Learn. Lees hieronder hoe je de spelinstelling naar je hand kunt zetten.

Drie soorten spelinstellingen

In het leerkrachtgedeelte van Learn kun je kiezen voor drie soorten instellingen, namelijk:

• Standaard: deze instelling is standaard voor iedereen ingeschakeld. Afhankelijk van de score op een spel, verschijnen er weer nieuwe spellen.
  • Beginner: deze instelling is speciaal voor jonge spelers, bijvoorbeeld de kleuters of de onderbouw. Kies je voor deze spelinstelling, dan bevat de spelomgeving spellen die geschikt zijn voor jonge spelers. Dit zijn voornamelijk spellen die ondersteund worden door audio of afbeeldingen. Alle spellen in deze spelinstelling zijn direct zichtbaar. Let op! Er komen niet vanzelf nieuwe spellen bij zoals in de Standaard instelling. Een goede onderbouw leerling heeft dus meer baat bij de Standaard instelling.
  • Handmatig: met deze spelinstelling heb je zelf de vrijheid om te bepalen welke spellen je leerlingen kunnen spelen. Je kunt hier ook superspellen selecteren. Deze verschijnen direct in de persoonlijke spelomgeving van je leerlingen. Ook kun je spellen aan of uit zetten. Spellen die je hier aanzet zijn direct te spelen via de thematische tuinen. In de handmatige spelinstelling is er geen afhankelijkheid meer tussen spellen. Er verschijnen dus niet vanzelf nieuwe spellen als ze in score vooruit gaan, zoals dat in de Standaard instelling gebeurt.

Alle spellen zijn altijd zichtbaar, echter zijn ze niet altijd speelbaar. Dit wordt duidelijk gemaakt door een slotje op het speelbordje. Een spel kan, om één van onderstaande redenen, niet te spelen zijn voor een kind:

• Het spel is uitgezet door de leerkracht of beheerder (handje).
  • Een kind heeft het spel uitgespeeld (kroontje).
  • Een spel is nog te moeilijk en het kind moet eerst een hogere score hebben op andere spellen om dit spel vrij te spelen (uitroepteken).

Handmatige instellingen voor de spellen:
Een leerkracht kan de instellingen voor de spellen aanpassen en zo bepalen welke spellen een superspel moeten worden en welke spellen aan of uit staan.

• Super: Deze spellen staan direct in de persoonlijke omgeving. Er kunnen maximaal drie superspellen geselecteerd worden.
  • Aan: Deze spellen zijn speelbaar via de thematische tuinen én kunnen door het systeem geselecteerd worden voor adviesspellen in de persoonlijke omgeving.
  • Uit: Deze spellen zijn wel zichtbaar, maar niet speelbaar.

Spelinstelling wijzigen

Hoe werkt het?

• Log in met je eigen inloggegevens en ga naar Beheer > Spelinstelling. Ben je leerkracht? Dan kun je voor jouw klas en leerlingen de spelinstelling aanpassen. Beheerders hebben ook de mogelijkheid de instelling voor de hele school aan te passen. Een klassen-instelling kan dit vervolgens weer overschrijven.

In het overzicht zie je welke spelinstelling er is gekozen per klas en of er binnen de klas ook nog leerlingen zijn met een gepersonaliseerde spelinstelling.

Spelinstelling van de klas wijzigen

Log in met je eigen inloggegevens en ga naar Beheer > Spelinstelling. Klik vervolgens achter de relevante klas op beheren. Vervolgens klik je achter de naam van de schoolklas op Bewerken.

• Nu kun je kiezen uit drie instellingen. Wanneer je op Standaard of Beginner klikt, zie je in de tabel eronder welke spellen aan of uit staan.
  • Indien je zelf wilt bepalen welke spellen ze oefenen, en als je superspellen wilt klaarzetten, klik je op Handmatig.
  • Klik op Opslaan als je de gewenste instelling hebt bepaald. In het schooloverzicht zie je nu de nieuwe instelling staan voor de gehele klas. Indien er verder niets wordt aangepast krijgen alle leerlingen van de klas automatisch deze instelling.

Spelinstelling van een leerling wijzigen

Log in met je eigen inloggegevens en ga naar Beheer > Spelinstelling. Klik vervolgens achter de juiste groep op beheren en vervolgens achter de naam van de leerling op Bewerken.

• Nu kun je kiezen uit drie instellingen. Wanneer je op Standaard of Beginner klikt, zie je in de tabel ernaast welke spellen speelbaar zijn in de thematische omgevingen en geselecteerd kunnen worden voor de adviesspellen (Aan) of welke niet speelbaar zijn (Uit).
  • Indien je zelf wilt bepalen welke spellen ze oefenen, klik je op Handmatig. In de tabel kun je voor elk spel kiezen uit drie opties: Super, Aan en Uit. Vink voor elk spel het juiste rondje aan en zo zet je het geheel naar je hand. Hierboven leggen we uit wat de drie opties inhouden.
  • Klik op Opslaan als je de gewenste instelling hebt bepaald. In het schooloverzicht zie je nu onder de kolom Spelinstelling dat er één leerling in de schoolklas een Handmatige instelling heeft gekregen.

Spelinstellingen van de school wijzigen (alleen voor beheerders)

Indien je als beheerder de instelling van de school wilt wijzigen dan log je in met je eigen inloggegevens en ga je naar Beheer > Spelinstelling. klik achter de naam van de school op bewerken.

• Nu kun je kiezen uit drie instellingen. Wanneer je op Standaard of Beginner klikt, zie je in de tabel ernaast welke spellen geselecteerd zijn voor de adviesspellen (Aan), welke alleen in de thematuinen speelbaar zijn (Secundair) of welke niet speelbaar zijn (Uit).
  • Indien je zelf wilt bepalen welke spellen ze oefenen, klik je op Handmatig. In de tabel kun je voor elk spel kiezen uit drie opties: Aan, Secundair en Uit. Vink voor elk spel het juiste rondje aan en zo zet je het geheel naar je hand. Hierboven leggen we uit wat de drie opties inhouden.
  • Klik op Opslaan als je de gewenste instelling hebt bepaald. In het schooloverzicht zie je nu de nieuwe instelling staan voor de gehele school. Indien er verder niets wordt aangepast krijgen alle leerlingen van de school automatisch deze instelling.

Welke spellen zijn te vinden in de Standaard en Beginner instelling?

In de Standaard spelinstelling staan alle spellen aan. Dit betekent dat de spellen te spelen zijn via de thematische tuinen, en geselecteerd kunnen worden voor de adviesspellen in de persoonlijke spelomgeving, wanneer de scores op andere spellen hoog genoeg is. Onderaan deze pagina lees je meer over de afhankelijkheid tussen spellen.

In de Beginner spelinstelling staan de moeilijkere spellen uit. Deze zijn wel zichtbaar in de thematische omgevingen, maar niet speelbaar. De afhankelijkheid tussen spellen is uitgeschakeld in de Beginner spelinstelling. De spellen hieronder staan Aan in de Beginner spelinstelling.

• Rekentuin
    • Aan voor beginners: Vorm en kleur, Figuur en plaats, Tellen, Getallen, Reeksen, Bloemencode, 1-2-3’tje, Mollenspel, Splitsen
  • Taalzee
    • Aan voor beginners: Zoek de oe, Rijmen, Wat is het?, Geheugen, Wat lees je? Kijk en lees, Flits, Letterchaos, Dictee, Woordwolk, Goed gespeld?
  • Words&Birds
    • Doordat de verschillen tussen spelers in Words&Birds zo ontzettend groot is, de ene school start met Engels onderwijs bij de kleuters en de ander in de bovenbouw, staan alle spellen op Aan. De speelbaarheid is afhankelijk van de scores op de spellen.